Турция и Гърция до момента не са се споразумели за границата си в Егейско море, като не е решена принадлежността на няколко острова и скали. Това се посочва в официална позиция на Министерството на външните работи в Анкара, цитирано от РИА Новости.

Коментарът идва два дни, след като президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган предизвика международен скандал с изказването, че Лозанският договор от 1923 г. е несправедлив и с него турски светини са останали извън пределите на страната. Споразумението, което слага край на Османската империя и дава началото на съвременна Турция, до момента беше считано за успех от официалната турска историография.

„Между Турция и Гърция има редица въпроси, свързани с Егейско море. (…) Както е известно, тези въпроси се обсъждат по каналите за диалог между Турция и Гърция. Към момента няма никакво изменение на статута на тези острови и скали”, се посочва в официалното съобщение.

В Гърция обвиниха Ердоган, че се опитва да пренапише международното право (като никога до този момент не е поставяла под съмнение границите), от Германия подчертаха, че Лозанският договор продължава да е в сила и през 2016 г., а наблюдатели в самата Турция съзряха в думите на държавния глава нетипично остра критика срещу „бащата” на светската република Кемал Ататюрк.

Гръцката държавна информационна агенция АНА-МПА съобщи, че след днешната официална позиция на турското МВнР опозиционната „Нова демокрация” е поискала външното министерство в Атина да излезе с официален отговор.