Турция обвини още наши граничари и иска да й предадем гюленисти
Общо четирима българи ще отговарят за смъртта на бракониер преди 9 години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    40
Реджеп Ердоган
Снимка: EPA

Ден, след като стана ясно, че бившият граничен полицай Михаил Цонков е получил призовка от турски съд заради убит през 2008 г. бракониер, трима от колегите на българския граничар също се оказаха обвиняеми, съобщава БНР.

При инцидента от преди 9 години турски граждани влязоха в сблъсък с Цонков и останалите полицаи и един от тях беше прострелян фатално.

На 21 март той, Живко Петков, Николай Тосков и Николай Петков ще трябва да се явят в районния съд в Бургас, за да се запознаят с обвинителния акт. Тримата колеги на Цонков до момента бяха свидетели по делото. Адвокатът му Росен Кожухаров подчерта, че на този етап не може да се говори за производство по екстрадиция.

Турски съд привика бивш български граничар заради застрелян бракониерУ нас прокуратурата отказа да образува дело срещу Михаил Цонков още преди години

У нас случаят беше разследван, като прокуратурата не откри данни за престъпление.

Междувременно, турският в.”Сабах” обяви, че Министерството на правосъдието на южната ни съседка е поискало да бъдат екстрадирани 28 предполагаеми симпатизанти на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен, живеещи в 16 страни. Сред тях е и България.

Другите страни, споменати в публикацията, са Мозамбик, Казахстан, Румъния, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Мароко, Южна Африка, Холандия, Киргизстан, Полша и признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Изтекъл срок за пребиваване у нас "пратил" издирван гюленист в ръцете на турските властиАбдуллах Бююк поискал политическо убежище у нас, не му дали

Нашата страна до момента показва изключителна склонност за съдействие, като в няколко случая търсени от Турция лица буквално за часове бяха откривани, залавяни и довеждани до границата. Особено скандален беше случаят с бизнесмена Абдуллах Бююк, чието екстрадиране два пъти беше отказано от българския съд, но все пак се оказа в ръцете на турските власти.

Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясняваше действията на подчинените си с изпуснати срокове на чужденците да търсят убежище, а премиерът Бойко Борисов беше по-директен като обвърза предаването на турските граждани със страха Турция да не предизвика мигрантска вълна по южната ни граница.

Правосъдното министерство припомни старо решение на ЕСПЧ

По повод призовките за четиримата български граничари, от Министерството на правосъдието припомниха, че през 2014 г. Европейският съд по правата на човека е определил като неоснователна жалбата на роднините на убития бракониер.

"Съдът приема, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие", припомнят от МП.

Ведомството спешно е изпратила уведомителни писма до всички заинтересовани органи, относно решението на ЕСПЧ със задължение да го спазват.

 

  • 7
    40
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре