Турция е изразила днес пред посланика на Ватикана в Анкара "дълбоко съжаление и разочарование" от това, че папа Франциск нарече масовите убийства на арменци през 1915 г. "геноцид", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на турското външно министерство.

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство, след като папа Франциск почете днес 100-годишнината от арменските кланета, като ги нарече "първия геноцид на XX век".

В изявление след срещата в турското външно министерство, Анкара посочи, че изявлението на папата противоречи на неговото послание за мир и диалог, отправено по време на посещението му в Турция през ноември.

В изявлението на турското външно министерство се посочва още, че посланието на папата е дискриминационно, тъй като той е споменал само страданията, понесени от християните арменци, но не и от мюсюлманите и други религиозни групи.

Пред посланика Турция е обявила, че е загубила доверие в отношенията с Ватикана.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу определи като "безпочвено" и "далеч от историческата действителност" използването на думата "геноцид" за избиването на арменците в Османската империя преди 100 г.

"Декларацията на папата, която е далеч от историческата и законова реалност не може да бъдат приета", написа Чавушоглу и в Twitter, определяйки позицията на папата като "безпочвена".

По-късно турското министерство на външните работи съобщи, че Анкара е извикала за консултации посланика си във Ватикана. Нашият посланик във Ватикана Мехмет Пачаджъ е извикан в Турция за консултации, обяви турското ведомство.

По време на литургията в катедралата "Свети Петър" днес, отслужена в съслужение с арменския патриарх Нерсес Бедрос XIX Бутрос Тармуни, папата определи като първия геноцид на ХХ кланетата на арменци в Турция в периода 1915-1917 г.

Турция отрича тезата за "геноцид" във връзка със събитията от 1915 г. в Османската империя. Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война, което учените смятат за първия геноцид на 20-и век.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.