Турция няма да разреши на танкери с втечнен природен газ, които биха могли да доставят гориво в Украйна, да минат през Босфора, заяви турският посланик в Украйна Йонет Джан Тезел в интервю за агенция Укринформ, цитирано от ТАСС.

Посланикът каза, че това решение се базира изключително на съображения за безопасност на морските превози, тъй като преминаването на танкери с опасен товар представлява заплаха за жителите на Истанбул, който е разделен от пролива на две части.

"Преминаването на танкери с втечнен газ през Босфора е проблематичен въпрос. Преди всичко, става дума за безопасността във и без това претоварения и тесен пролив. Истанбул е гъсто населен град, а танкерите с газ са значително по-големи от петролните. В случаи на авария, каквито вече е имало с петролни танкери, последствията за населението на Истанбул ще бъдат разрушителни", каза Тезел.

Той добави, че решението за забрана за преминаването на такива кораби не зависи от страната, която е поискала разрешение, или от международната обстановка.

Посланикът увери, че Турция ще отговори по същия начин на който и да е друг свой съсед в Черно море, който поиска разрешение за преминаване на танкери с втечнен газ през Босфора.