Турция намалява участието си в международна правозащитна организация
Останалите членки на Съвета на Европа ще трябва да плащат повече
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    4
Съвет на Европа

Турция е решила да намали вноската си в бюджета на Съвета на Европа, съобщи днес генералният секретар на базираната в Страсбург организация Турбьорн Ягланд, цитиран от „Франс прес”.

На съвместна пресконференция във френския град с Кемал Кълъчдароглу, лидера на основната опозиционна сила в Турция, Народнорепубликанската партия, Ягланд съобщи, че е получил съответно писмо от турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Турция е уведомила съвета, че ще спре да бъде "голям вносител" в бюджета на паневропейската правозащитна организация и отново ще стане "обикновен вносител". Тя не е уточнила кога ще направи това. Анкара не е дала индикации какви са мотивите за нейното решение, отбеляза Ягланд.

Съветът на Европа за България: Трябват повече ефективни наказания за трафик на хораСтраната има напредък в борбата с трафика на хора, но са необходими подобрения, се казва в доклад на съвета

Турция е една от шестте държави "големи вносители" в бюджета на ЕС, наред с Русия, Германия, Франция, Великобритания и Италия. През юни Русия обяви, че спира финансирането на организацията в знак на протест срещу критиките, която тя отправя срещу нея.

Статут на голям вносител означава съответната страна да покрива 10 процента от бюджета на ЕС (около 33 милиона евро). В замяна тя получава право на повече служители в организацията. Дупката, която ще се отвори заради решенията на Русия и Турция, ще трябва да бъде компенсирана от останалите 45 страни членки, което ще предизвика напрежение в Съвета на Европа, отбелязва АФП.

  • 3
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре