Турция има сериозни планове да постои мост над пролива Дарданелите, за да облекчи натоварения пътен трафик в Истанбул, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Ние искаме да построим нов мост над пролива Дарданелите. Ние ще превърнем целия район на Мраморно море в околовръстен път, който ще облекчи Истанбул от голяма част от пътното му движение, заяви турският министър на транспорта Лютфи Елван в телевизионно предаване снощи.

Сега проливът Дарданелите може да се премине само с кораб или ферибот. Този мост е последният от поредицата спорни мега проекти, предприети от турското правителство, специално в Истанбул.

Турските власти започнаха строеж на трети мост над Босфора и ще строят ново гигантско летище в Истанбул, което според тях щебъде най-голямото в света с максимален капацитет за преминаване на 150 милиона пътници годишно.

Тези строежи са критикувани от еколози, които осъждат вредите, причинени на околната среда, както и от опозицията, която твърди, че тези проекти подхранват корупцията на управляващите.

Ердоган многократно е обявявал и намерението си за построяване на изкуствен 40-километров канал, успореден на Босфора, така че да се отклони една част от морския трафик през пролива. Турското министерство на транспорта потвърди вчера волята на правителството за осъществяване на този проект, определян като "щур" от неговите критици.

Според данни на министерството правителството иска да инвестира общо 17 милиарда турски лири (6 милиарда евро) в тези големи проекти в Истанбул с население от най-малко 16 милиона души. Елван обяви също създаването на космическа агенция. Ние бързо ще започнем нашата дейност в таза област, обеща той.