Турция и САЩ търсят разрешение на визовия скандал
Анкара все още не е представила доказателства, че в US консулство е работил гюленист
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Американски визи
Снимка: iStock

Турция е получила искане от американска страна да бъде разрешен визовият скандал между двете страни. Това заяви говорител на президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган, цитиран от „Ройтерс”. Пътуването на турски граждани в САЩ и на американски в Турция беше силно затруднено, след като бяха спрени визовите услуги.

Мярката дойде първо от Вашингтон в отговор на ареста на служител на консулството в Истанбул по подозрения в шпионаж и връзки с Фетхуллах Гюлен. След това Анкара отговори със същото.

Посланик Джон Бас каза пред АП, че на този етап турските власти не са представили никакви доказателства за твърденията, на базата на които е извършен арестът. Той все пак също изрази надежда, че решение ще бъде намерено скоро.

Това доведе до атака срещу него не от кого да е, а от Реджеп Ердоган: "Нека бъда напълно ясен. Този, който причинява всичко това, е посланикът тук. Не е приемливо за САЩ да жертва стратегически партньор заради един посланик, който не си знае мястото".

Говорителят Ибрахим Халид каза пред журналисти, че сътрудничеството между страната му и САЩ в битката с „Ислямска държава” не е на достатъчно добро равнище, а визовата криза не е сложна и „може да бъде решена за ден”.

САЩ спряха визите на ТурцияЮжната ни съседка арестува служител на US консулството за шпионаж

По-рано и вицепремиерът Бекир Боздаг посочи, че на високо равнище е договорено двете страни да изгладят противоречията си. Държавният секретар Рекс Тилърсън говори с турския си колега Мевут Чавушоглу по темата.

Двете страни са със силно влошени отношения заради различните си позиции по кюрдския въпрос, за екстрадирането на живеещия в САЩ Гюлен и други.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре