Турция е експулсирала над 1300 чужденци, които са били уличени или заподозрени, че се сражават в редовете на терористичната групировка "Ислямска държава". Сред тях е и 15-годишно момче с шведски паспорт.

Това съобщи кореспондентът на БНР в Истанбул, позовавайки се на главния съветник в Министерския съвет на Турция Гьокхан Четинсая.

Освен това е бил забранен достъпът в страната на над 14 хиляди чужди граждани, за които властите имали сведения, че възнамеряват да се присъединят към джихадистите.

По думите на Четинсая чужденци, които посещават Турция с цел оттук да преминат в Сирия или в Ирак и да се присъединят към джихадистите, са заплаха, както за Турция, така също и за държавите, чиито граждани са.

Правим всичко, което е по силите ни, за да попречим на преминаването им през нашата страна, уточни съветникът.

Турската страна обаче счита, че няма ефективно сътрудничество с държавите, чиито граждани идват в Турция, за да се сражават на страната на ислямските терористи. Има слабости в обмена на разузнавателна информация и това подпомага чуждестранните бойци, отбелязват специалистите.

Анкара настоява да се създадат механизми за активизиране на сътрудничеството, както и надеждно осигуряване и обмяна на повече разузнавателна информация.