Турция е възобновила частично издаването на визи в мисиите си в САЩ
САЩ също са възобновили частично издаването на визи в мисиите си в Турция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Визи
Снимка: Istock.com

Турция е възобновила частично издаването на визи в мисиите си в САЩ, след като по-рано днес САЩ възобновиха частично издаването на визи за турски граждани, съобщи посолството на Турция във Вашингтон, цитирано от турската телевизия НТВ и световните агенции.

В изявление на турското посолство във Вашингтон се казва, че в мисиите на Турция вече се приемат молби от американски граждани за издаване на визи в ограничен обем.

Американското посолство в Анкара съобщи по-рано днес в имейл, че САЩ са възобновили частично издаването на визи в мисиите си в Турция.

В изявлението на дипломатическата мисия на САЩ се казва, че решението е било взето, след като правителството на Турция е дало уверения, че няма да бъдат извършвани арести на служители от мисиите при положение, че извършват официалните си задължения.

Турция и САЩ търсят разрешение на визовия скандалАнкара все още не е представила доказателства, че в US консулство е работил гюленист

Освен това турските власти са обещали да информират правителството на САЩ за намерения за арести на служители от дипломатическите мисии в бъдеще, посочва ТАСС.

Междувременно в изявление на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт бе посочено, че САЩ както и преди са обезпокоени от делата срещу арестуваните местни сътрудници от американските дипломатически мисии и срещу граждани на САЩ, които са били арестувани в рамките на режима на извънредно положение в Турция, информира агенцията.

Американското посолство в Анкара обяви на 8 октомври, че временно спира всички неимиграционни визови услуги, а Анкара отговори с реципрочна мярка. Решението на САЩ за спиране на визовите услуги бе обявено няколко дни след ареста на служителя в американското консулство в Истанбул Метин Топуз.

Агенциите отбелязват, че решението на САЩ за възобновяване на издаването на визи за турски граждани е взето на фона на предстоящото посещение на турския премиер Бинали Йълдъръм в САЩ (от 7 до 11 ноември). Йълдъръм ще се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс, с когото ще обсъдят редица въпроси, включително визовата криза.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре