Засилени мерки за сигурност и дълги опашки по турските летища, предава БТА като се позовава на местното издание „Милииет”.

Щателни проверки има на аерогарата в столицата Анкара, както и на летищата в Измир, Бодрум и Анталия. Там властите са нащрек за терористи, които може да опитат да минат пътническия контрол с преносими компютри, заредени с експлозив.

Именно такова устройство властите откриват при спецакция срещу терористи от ИДИЛ преди дни в град Газиантеп. За момента не е ясно какъв е мащабът на терористичната заплаха, но властите в Турция вземат превантивни мерки. В резултат по летищата има струпване от пътници

Всички, които носят лаптопи, са принуждавани да ги включват пред охранителите на летищата. Заради допълнителния контрол се образуват огромни опашки и пътниците закъсняват за полетите си. В много случаи се стигало до скандали между пътниците и охранителите, пише "Миллиет".

„Технологията” за сваляне на пътнически самолет с лаптоп бомба не е нова. През февруари екстремист на групировката Шабаб успешно пренесе подобно експлозивно устройство през граничния контрол в сомалийската столица Могадишу.

Малко след излитането терористът камикадзе се взриви. Експлозията проби фюзелажа на самолета, а самоубиецът изхвърча през дупката. За щастие той се взриви на сравнително ниска височина, и налягането в салона не е било достатъчно високо, за да се стигне до катастрофа. Тъкмо затова 64-годишният сръбски пилот Владимир Водопивец успя да спаси машината с всички пътници на борда.

ИДИЛ вече доказаха, че за свалянето на пътнически самолет не е необходимо голямо количество експлозив. Машината на руската компания „Когалимавиа”, която се разби над Синайския полуостров се оказа жертва на ИВУ (импровизирано взривно устройство – б.а.), монтирано в кенче от безалкохолна напитка.

Притеснение обаче буди фактът, че засилените проверки, разпоредени от властите се извършват в популярни турски курорти, посещавани от хиляди чужденци, включително и българи.