Турция блокира участието на Австрия в програми на НАТО заради „постоянната антитурска позиция на Виена“, съобщиха турски дипломатически източници за в. „Хюриет“, цитирани от БГНЕС.

„Турция предприема мерки по отношение на участието на Австрия в дейността на НАТО, изхождайки от това, че страната представя своето антитурско настроение в различни платформи на ЕС“, заяви турски дипломатически представител.

Промяната в правилника на НАТО позволява на член на алианса да блокира страна, която не е членка, в бъдещите програми за сътрудничество. С предишните правила, Анкара нямаше право да посочва конкретна държава, която иска да изключи от сътрудничеството, но вече партньорските действия се планират индивидуално.

Изданието посочва, че Турция блокира за месеци участието на Виена в проекти за 2017 г., включително и военни учения.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил в интервю за Би Би Си отправи критика към ветото на Турция.

„Силно осъждам начина, по който действа Анкара. Това е безотговорно поведение срещу Австрия и затвърждава моето мнение, че е далеч от това да бъде част от ЕС“, каза Доскоцил.

Дипломатическото напрежение между двете страни се засили, след като австрийският външен министър Себастиан Курц заяви в края на миналата година, че страната му иска замразяване на преговорите на Турция за членство в блока.