Нобеловата награда за мир беше присъдена на туниска продемократична група от четири организации за приноса им към първото и най-успешно движение от Арабската пролет, съобщи Асошиейтед прес.

Норвежкият Нобелов комитет награди Туниския квартет за национален диалог "за неговия решителен принос за изграждането на плуралистична демокрация" в северноафриканската страна след революцията от 2011 г.

Тази група "създаде алтернатива, мирен политически процес в момент, когато страната беше на ръба на гражданска война", заяви комитетът при обявяването на наградата.

Туниският квартет за национален диалог е съставен от четири ключови граждански организации - Туниския генерален профсъюз, Туниската конфедерация на промишлеността, търговията и занаятчийството, Туниската лига за човешки права и Националния орден на адвокатите в Тунис.

"Нобеловата награда за мир за 2015 г. се присъжда на този Квартет, а не поотделно на четирите организации, влизащи в състава му", подчерта комитетът.

Норвежкият Нобелов комитет се надява наградата за мир на Туниския квартет за национален диалог да бъде вдъхновение за всички онези, които искат да се борят в подкрепа на мирните процеси, заяви Каси Кулман Фиве, председателката на комитета, цитирана от световните агенции.