Въоръжени мъже с военни униформи щурмуваха в сряда най-големия музей в Тунис, оставяйки след себе си 23 мъртви – 20 чужденци и трима местни (по последни данни). Атаката бе най-кървавата след „Арабската пролет” в страната, от която споменът за брутално насилие все още е жив.

Четирима италианци, двама испанци, французин, поляк, британка, двама колумбийци, петима японци, австралиец са сред жертвите на нападението в музея „Бардо”, който се намира до тежко охраняваната сграда на парламента в централната част на Тунис.

„Те просто започнаха да стрелят по хората, изскачайки от бусове. Не можех да видя нищо друго освен кръв и телата на мъртвите”, разказа шофьор на туристически автобус, оказал се на мястото на касапницата.

В паниката десетки посетители потърсиха спасение вътре в музея, но в последствие се оказаха заложници на мъже, които властите все още не свързват с нито една екстремистка групировка. Спецчастите атакуваха два часа по-късно, убивайки двама нападатели и освобождавайки похитените. Командос загина при акцията.

Атаката с последици на международно ниво спокойно може да се разглежда като тежък удар върху малката северноафриканска държава, която разчита на приходите от туристи – главно от европейски държави.

През 2011 година в Тунис бе извършена Жасминовата революция, при която бе отстранен автократът Зин ел Абидин Бен Али. Демокрацията обаче стана плодородна почва за раждането на редица групировки. Според властите около 3000 тунизийци са се присъединили към бойците в Ирак и Сирия, оставяйки страха в родината си, че един ден могат да се върнат и да извършат атентати. Днес премиерът Хабиб Есид обяви кои са и извършителите на нападението - Ясин Абиди и Хатем Хашнауи - вероятно тунизийци.

„Всички тунизийци трябва да бъдат обединени след тази атака, която имаше за цел унищожаването на икономиката”, заяви вчера премиерът.

Индексите на местната фондова борса паднаха с близо 2,5 на сто, а два германски туроператора заявиха, че отменят пътуванията до морските курорти в Тунис за дни.

Най-голямата европейска хотелска група Accor, обяви, че затяга сигурността в двата си хотела в Тунис.

Снимка: EPA



Музеят „Бардо” е известен с колекцията си от древни тунизийски артефакти и мозайки и други съкровища от класическата епоха в Римската империя и древна Гърция. Той е една от най-популярните туристически атракции в столицата. Много туристи пътуват за ден до града или до близките средиземноморски курорти.

Шокирани, но обединени, стотици тунизийци излязоха по централните улици на Тунис, развявайки националния флаг и скандирайки срещу тероризма. „Демокрацията ще победи и ще оцелее. Ще намерим начин да изтрием тези варварски групировки за добро”, обяви по националната телевизия президентът Беджи Каид Есебси.

Президентът Беджи Каид Есебси на мястото на атаката
Снимка: EPA


Въстанието в Тунис преди няколко години вдъхнови разпространението на „Арабската пролет” и в съседните Либия и Египет, както и в Сирия и Иемен. Приемането на нова конституция и организирането на мирни избори спечели широко одобрение по света и контрастира на хаоса в тези държави.

След кризата между светските лидери и ислямистката партия, която спечели първите след бунта избори в страната, Тунис стана модел на компромисната политика и прехода към демокрация в региона.

Но атаката идва в предизвикателни за Тунис времена, когато държавата планира да реформира своята икономика и да съкрати публичните разходи. Туризмът представлява около 7% от брутния вътрешен продукт.

Силите за сигурност вече са се сблъсквали с някои ислямистки бойци, включително с Ансар ал-Шариат, която е вписана като терористична група от Вашингтон. До сряда обаче повечето атаки бяха в отдалечени райони, често в близост до границата с Алжир.

В продължение на месеци армията се опитваше да унищожи лагерите на друга групировка, заела позиции в планините по протежение на границата с Алжир.

Тунизийски командоси след победа над терористична клетка
Снимка: EPA


Съюзниците на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия печелят позиции в Северна Африка, особено в хаотична среда като тази в съседна на Тунис Либия, където две враждуващи страни се борят за контрол.

Нападението над чужденци от сряда е най-тежкото в Тунис от 2002 година насам, когато „Ал Кайда” извърши самоубийствен атентат в синагога на туристическия остров Джерба, при който бяха убити 21 души.

Последната атака срещу туристическата индустрия на Тунис бе през 2013 г., когато бунтовник се взриви в курорта Сус, но никой друг не бе засегнат. Друг атентатор беше арестуван пред президентския монумент, преди да се взриви.