Трус в Северна Корея породи съмнения за нов ядрен тест
Южна Корея незабавно свика извънредна среща на съвета за национална сигурност
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ким Чен-ун и водородната бомба
Снимка: Reuters

Силен трус бе регистриран на територията на Северна Корея, което породи подозрения, че страната е извършила шестия си ядрен опит, съобщи Би Би Си.

Американските сеизмолози определят силата на труса като 6,3 по скалата на Рихтер, с епицентър в североизточната част на КНДР, където е разположена севернокорейската площадка за ядрени тестове, и огнище на земната повърхност.

Трусът в Северна Корея
Снимка: Reuters

И американските, и китайските сеизмолози го окачествяват като „вероятна експлозия“.

Японското правителство направо потвърди, че става въпрос за ядрен опит.

Пхенян официално обяви „напълно успешен“ опит с водородна бомбаСпоред съобщението на държавната телевизия зарядът може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета

Премиерът Шиндзо Абе същевременно заяви, че севернокорейски ядрен опит би бил „абсолютно недопустим“.

Шиндзо Абе
Снимка: Reuters

Южна Корея незабавно свика извънредна среща на съвета за национална сигурност.

Председателят на комисията по отбрана в южнокорейският парламент заяви, че земетресението вероятно е резултат от взрив с мощност 100 килотона, което е четири до пет пъти по-силно от бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.

Според оценки на японски и южнокорейски сеизмолози силата на „изкуственото“ земетресение, предизвикано от теста, е близо 10 пъти по-голяма, отколкото аналогичен земен трус, регистриран през септември 2016 г., когато Пхенян потвърди, че е извършил петия си ядрен опит.

Трусът стана часове, след като държавната агенция КЦТА разпространи снимки на лидера Ким Чен-ун с оръжие, за което се твърди, че е нова водородна бомба.

Ким Чен-ун и водородната бомба
Снимка: Reuters

Според медията устройството може да бъде прикачено към балистична ракета. Тези твърдения обаче не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Би Би Си.

Водородна бомба

КЦТА съобщи, че по време на визита в Института за ядрени оръжия Ким е инспектирал водородна бомба, която може да бъде инсталирана на новата междуконтинентална балистична ракета, с която разполага Пхенян.

По думите на лидера всички компоненти на тази водородна бомба са 100% национално производство. „Това е термоядрена бомба с голяма мощност, изработена с нашите усилия и нашата технология“, казал той според КЦТА.

Чуждестранни експерти през последните месеци изразиха съмнения в способността на Северна Корея да произведе водородна (термоядрена) бомба (т.нар. Н-бомба) и да я миниатюризира достатъчно, за да може да я инсталира като бойна глава на ракета, отбелязва АФП.

В последните седмици Северна Корея предизвика международно напрежение, извършвайки успешни изстрелвания на междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-14“. В края на август Пхенян изстреля ракета, която прелетя над Япония.

Доналд Тръмп за КНДР: Всички варианти са на масатаРежимът в Пхенян показва своето презрение към съседите си, към всички членове на ООН и към минималните стандарти за приемливо международно поведение, заяви американският президент

След четвъртия си ядрен опит през януари 2016 г. Пхенян твърдеше, че устройството, което е било детонирано, е миниатюризирана водородна бомба, но впоследствие учените заявиха, че мощността на взрива, еквивалентна на шест килотона, е била твърде слаба, за да става дума наистина за Н-бомба.

Втори трус

Втори трус с магнитуд 4,6 по Рихтер разтърси Северна Корея по-малко от 10 минути след първото земетресение.

Той е бил в резултат на пропадане на почвата, обяви Китайският център за сеизмологичен контрол, цитиран от АФП. Епицентърът на новия трус също е на земната повърхност.

Анкета
Страхувате ли се от ядрените опити на Северна Корея?
Резултати

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре