Трус със сила 8,2 по Рихтер разлюля Мексико
Епицентърът на труса е в Тихия океан край бреговете на щата Чиапас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    0
Земетресение в Мексико
Снимка: http://www.emsc-csem.org

Мощно земетресение беше регистрирано в Мексико в 23:49 ч. местно време (7:49 ч. наше време).

Според Европейския сеизмологичен институт то е било със сила 8,0 по скалата на Рихтер. Националната сеизмологична служба на Мексико ревизира първоначалните си данни, като повиши степента му до 8,4 по Рихтер, а след това я понижи до 8,2.

Загинали са най-малко шестима души.

Няма данни за пострадали българи при труса в Мексико Дипломатите ни са в постоянен контакт с местните власти и са на разположение на сънародниците ни при евентуален проблем

Епицентърът на труса е в Тихия океан край бреговете на южния щат Чиапас – на 196 км южно от столицата на щата Тустла Гутиерес, а огнището е на дълбочина 19 км.

Земетресението е продължило около минута и е било усетено силно в столицата Мексико, където има изпочупени прозорци, а хората са излезли панически на улицата. Някои квартали са останали без ток, като аварията засяга около 1 млн. души.

Земетресение в Мексико
Мексико сити Снимка: Reuters

Нанесени са и материални щети.

В южната част на страната има сериозно пострадали сгради.

Президентът Енрике Пеня Нието съобщи, че са задействани протоколите за защита на населението.

В съседна Гватемала трусът е усетен със сила 7,3 по Рихтер.

Издадено беше предупреждение за цунами по бреговете на Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас и Еквадор. До бреговете на Мексико достигнаха вълни от около 1 м.

Дори властите във Филипините, които се намират на 14 хил. км, отправиха предупреждение за възможни високи вълни и посъветваха хората са следят съобщенията.

Последвали са над 60 вторични труса, най-силните от които са 6,1 и 5,8 по Рихтер.

Това е най-силното земетресение в Мексико за последните най-малко 100 години. През 1985 г. разрушителен трус от от 8,1 по Рихтер отне живота на хиляди.

  • 1
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре