Техническите екипи на тройката кредитори – Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, са показали "червени" и "жълти" картони на много от мерките за реформи, предложени от правителството в Гърция, от които то се надява на приходи в размер на 3,7 млрд. евро, за да получи следващата спасителна помощ за страната, съобщават местни медии.

Екипите са обсъдили в гръцкото финансово министерство някои от представените от кабинета Ципрас 22 данъчни мерки, като утре се очаква разговорите да приключат.

Представителите на международните институции са изразили възражения за очаквания ефект от тези мерки, тъй като приходи, например, трябвало да дойдат от по-добрата координация на данъчния механизъм, а също и за времето и начина, по който те ще се реализират на практика.

Според тях все още няма яснота и за това какво в крайна сметка ще стане с единния имотен данък, който СИРИЗА се закани да маха, донесъл на бюджета през 2014 г. приходи в размер на около 2,6 млрд. евро.

Кредиторите искат от правителството да изясни бюджетните параметри за тази година и за това дали този имотен данък ще бъде запазен в такъв вид или ще бъде заменен с друг.

Отбелязва се, че служителите от гръцкото финансово министерство, които водят разговорите с техническите екипи на институциите в Атина, са получили списъка с реформи вчера от министъра на финансите.

В този списък са предвидени приходи от облагане с данъци на влоговете на гърци в чужбина, от борбата срещу измамите с ДДС, от регулациите, свързани с дълговете на гърци към държавата, от затягане на механизма за събиране на данъци, от борбата с контрабандната търговия на горива и тютюневи изделия, от новите разрешителни за дигиталните игри и от новите лицензи за телевизионните канали.

Времето обаче притиска правителството, тъй като техническите екипи на институциите утре се очаква да отпътуват от Атина за католическия Великден. Те ще се завърнат обратно в гръцката столица следващата седмица.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер