Паркиране до "Тряс!" - това е методът, който прилага всеки десети шофьор в Испания, сочи ново проучване на местната застрахователна компания "Директ".

Половината от тези водачи "чукват" съседния автомобил, само когато няма свидетели. Останалите признават, че изпробват броните при всяко паркиране.

Най-много любители на тряс-троника живеят във Валенсия. Там всеки пети прилага слуховото паркиране. Иначе всеобщо е мнението, че най-трудно се спира в мегаполисите - Мадрид и Барселона.

Проучването развенчава и мита, че дамите са по-слаби водачи и паркират по-зле. Оказва се, че трудности с привеждането на МПС-то в спряло положение имат представителите и на двата пола.

30 на сто от анкетираните признали, че не са уверени в паркирането и често им се налага да направят няколко захода, преди да заемат свободното място. Друг любопитен факт е, че 79 на сто от испанските шофьори използват огледалата за задно виждане при маневриране назад.

Едва един от шест прилага популярната у нас "пернишка прегръдка", когато гушваш дясната седалка и вперил поглед назад мушваш колата на свободното място.