Трима от българите, пострадали в тежката катастрофа в Унгария, вече са изписани и се прибират към родината – това са шофьорът на единия микробус и жената с тримесечното бебе.

Пострадалите наши сънародници са 13, сочи последната информация на консула ни в Унгария Румяна Йорданова.

Четирима от останалите ранени при инцидента са в тежко състояние и са настанени в реанимацията на болницата в Сегед.

Шестима са с по-леки травми на крайниците и може би до една седмица ще бъдат изписани. Този срок обаче е според най-оптимистичните варианти за възстановяването им.

В Унгария вече са и роднини на пострадалите, които обаче недоволстват от липсата на адекватна информация за състоянието на близките им.

Все още не е ясна причината за тежкия инцидент, станал в близост до границата между Унгария и Румъния.

Унгарските власти работят съвместно с българските си колеги по няколко версии – сред тях са основната причината за инцидента да е била мъглата или пък шофьорите да са били изморени, съобщи говорителят на полицията в Сегед Силия Каталин.

Според една от пострадалите жени двата микробуса са имали само двама шофьори и инцидентът е станал именно когато микробусите спрели, за да могат водачите им да си починат – макар и в мъглата.

Графика, разпространена от унгарските власти вчера, обаче предполага друг механизъм на катастрофата:

Пострадалата жена споделя още, че често използва такъв транспорт, защото е много по-евтин – цената на един курс била около 80 евро, може да се превозва багаж, а и пътуващите са събирани от домовете им.

Единият от микробусите идвал от Германия към България, а другият – от Холандия.

При инцидента пострадаха общо 39 души. Загиналите са четирима - от България, Румъния и Турция.