Трийсетина души са били убити при атаките срещу генералния щаб на въоръжените сили и френското посолство в столицата на Буркина Фасо, Уагадугу, днес, предаде Франс прес, като се позова на няколко източника от силите за сигурност.

Двама от тях съобщиха за по 28 загинали при нападението срещу генералния щаб. Предполага се, че повечето от убитите са военни, но сред тях има и цивилни.

Най-малко 75 души са били ранени при нападението срещу генералния щаб.

Двама жандармеристи са били убити при атаката срещу френското посолство.

Правителствен източник заяви, че са убити най-малко девет "терористи", петима от които при атаката срещу генералния щаб.

Няма пострадали французи. Ситуацията в посолството на Франция и Френския институт в Уагадугу е под контрол, каза в Париж дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Снимка: Reuters

Френската прокуратура започна разследване за терористичен опит за убийства в рамките на своите правомощия при атаки срещу френски граждани или интереси в чужбина.

Властите в Буркина Фасо смятат, че нападението е дело на ислямисти.

През последните години в столицата на западноафриканската страна, бивша колония на Франция, бяха извършени няколко джихадистки атаки на места, посещавани от западняци.

Ислямистите освен това нападат държавни институции и силите за сигурност в северната част на Буркина Фасо, която граничи с нестабилно Мали, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: Reuters

Северноафриканският клон на терористичната мрежа "Ал Кайда" междувременно разпространи днес видеозапис на френска заложничка, отвлечена в Северно Мали през 2016 г., предаде Ройтерс.

72-годишната Софи Петронен, която живеела в град Гао, ръководела благотворителна организация за подпомагане на недохранени деца и сираци.

На краткото видео Петронен е показана да лежи на легло в палатка, като край нея се виждат лекарства. На този фон се чува записан гласът на френския президент Еманюел Макрон, който казва: "Аз ще ви пазя."

Наскоро племенник на френската хуманитарна работничка изрази опасения, че здравословното й състояние се е влошило.