Майката на тригодишно дете ще бъде съдена във Франция заради скандална тениска на малчугана, на която пишело "Аз съм бомба", съобщава в. "Фигаро". Делото започва на 19 декември.

Преди два месеца малкият Джихад, роден на 11 септември, се появил в детската градина в Сорг с провокативната тениска, на която освен „заплашителния” надпис имало и датата на рождения му ден, която съвпада с тази на атентатите в САЩ през 2001 година.

Учителките не разбрали шегата и сезирали общинските власти. Кметът също бил информиран, а майката на детето била извикана да дава обяснения в детската градина. Тя разказала, че по-големият брат на Джихад е автор на скандалната тениска и допълнила, че става дума за провокативна шега.

Общинските власти обаче сезирали прокуратурата в съседния град Авиньон, която наредила обиск на дома на Джихад. Майката на момчето, заедно с един от чичовците му били арестувани, а тениската конфискувана. Накрая прокуратурата постановила двамата възрастни да бъдат съдени за подстрекаване към престъпление.

От 2009 г. досега тридесетина деца във Франция са кръстени Джихад, показва справка в регистрите.