Турция е в тридневен траур след вчерашния атентат в Анкара. По последни официални данни, загинали са най-малко 128 души, а ранените са над 220. Първоначалният шок отстъпи място на гнева.

Хиляди се събраха на митинг в турската столица столица в памет на жертвите на атентата. Чуха се и искания за оставки на правителството и на президента Ердоган.

Турция е в национален траур след терористичния акт, който разтърси страната вчера. Достъпът до мястото на атентата е ограничен, медии не се допускат дотам.

Все още нито една групировка не е поела отговорност за бруталния акт, който се смята, че е най-тежкият от подобен вид в Турция.

Въпреки че беше разпространена информация, че чрез Съвета за радио и телевизия премиерът Давутоглу е забранил разпространението на новините, свързани с терористичния акт в Анкара, темата е номер едно навсякъде.

На нов митинг днес хиляди поискаха оставката на Ердоган и на правителството, защото не са взели достатъчно мерки за безопасността на хората вчера. "Не трябва да позволим на тези, които искат да унищожат нашия мир и единство, да постигнат целите си. Трябва да останем сплотени, особено в тези дни", казват хората.

Взривовете разтърсиха страната. "Всички танцуваха, когато избухнаха експлозиите. Видях човека, който натисна бутона, за да задейства устройството. После видях уличен търговец и 7-годишно дете да умират", разказва очевидец на атентата.

Премиерът Давутоглу посочи като евентуални извършители на атентата няколко нелегални организации, сред които „Ислямска държава” и Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Ние разследваме всички тези мрежи като потенциални извършители. От известно време получаваме разузнавателни сведения, основани върху изявления на групи в Северен Ирак и от Ислямска държава, че атентатори самоубийци ще бъдат изпратени в Турция", каза турският премиер Ахмет Давутоглу.

Властите продължават разследването. Появяват се много спекулации за случилото се. Факт е обаче, че терористичният акт се случва на прага на предсрочните парламентарни избори на 1 ноември.

Следващите три дни поради националния траур ще бъде прекратена придизборната кампания.