Сръбското министерство на правосъдието получи официалното искане от страна на Международния трибунал за военни престъпления в Хага за предаването на Войслав Шешел, предаде БГНЕС, като се позова на Танюг.

От министерството потвърдиха, че са получили искането на Хага за предаване на лидера на Сръбската радикална партия, който прекара над 10 години в ареста на Хага и беше освободен по здравословни прични.

Според неофициална информация на сръбската агенция "Бета" в писмо до властите Международният трибунал за военни престъпления в бивша Югославия призовава връщането на Шешел да стане или утре, на 26 май, или "във възможно най-кратък срок след това".

По-рано сръбският премиер Александър Вучич заяви, че Сърбия не може да върне лидера на радикалите Воислав Шешел в Международния трибунал в Хага, без предварително да бъдат изпълнени всички необходими процедури за това.

"Сърбия не е нито FedEx, нито DHL", каза Вучич по повод на решението на Апелативната камара на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия Шешел да бъде върнат там на 26 май.

Според премиера това бързане е странно, при положение, че Шешел прекара десет години в затвора, без по неговото дело да бъде издадена присъда.

Премиерът припомни още, че в момента Шешел е на химиотерапия и ако почине при преместването си, то тогава "правителството или премиерът ще бъдат убийци".