Три пъти по-малко бежанци са потърсили убежище в Германия през 2016 г.
През 2015 г. Германия е приела 890 000 мигранти, а за изминалата година – само 280 000
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Сирийски бежанци в Германия
Снимка: Reuters

Броят на кандидатите за убежище в Германия за 2016 г. е намалял три пъти в сравнение с предходната 2015 г. Това съобщи германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

В пика на миграционната криза в Европа през 2015 г. Германия е приела 890 000 мигранти, докато за изминалата година – само 280 000.

Най-много от кандидатите за убежище – цели 36%, са били от Сирия, следвани от тези от Афганистан и Ирак. Общо 80 000 бежанци пък се върнали доброволно в страната си или са били депортирани.

Броят на пристигащите мигранти е намалял рязко поради затварянето на т.нар. Балкански път през март и споразумението между Европейския съюз и Турция за спиране на потока през Егейско море към Гърция.

Реджеп Ердоган: ЕС ни даде за бежанците само 677 млн. долара от обещаните 3 млрд.Турция плати от бюджета си над 20 млрд. долара, припомни турският президент

През есента на 2017 г. в Германия ще се състоят парламентарни избори, като очакванията са въпросите за миграцията и интеграцията на новодошлите да бъдат ключови в кампанията.

През септември 2015 г. канцлерът Ангела Меркел отвори границите на Германия за блокирани в Унгария бежанци, мнозина от които бягаха от войни в Близкия изток. Въпреки че тогава тя получи похвали в Европа за спорното си решение, социологическите проучвания в Германия отчетоха спад на обществената подкрепа за нея, тъй като недоволството от големия приток на мигранти се разрасна. От тогава правителството ѝ води значително по-твърда миграционна политика.

По материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре