Три години ще бъдат необходими на международната коалиция, за да постигне обрат срещу джихадистката групировка „Ислямска държава”, окупирала обширни територии от Ирак и Сирия. Такава прогноза направи генерал Джеймс Тери, който командва военната операция на САЩ и съюзниците им „Непоколебима решителност" срещу радикалната организация, предаде „Ройтерс”.

На въпрос относно състоянието на нещата на земята, той каза, че първите въздушни рейдове срещу екстремистката групировка едва преди четири месеца и призова за търпение, защото операцията ще отнеме „минимум три години".

Генералът съобщи още, че въоръжените милиции на иракските кюрди пешмерга са превзели над 100 кв. км територия, който досега е била под контрола на „Ислямска държава" Ирак.

На пресконференция в Пентагона Джеймс Тери отбеляза, че кюрдските войници са постигнали това с помощта на силите на международната коалиция. Тери добави, че тази подкрепа се състои от над 50 въздушни удара през последните дни, нанесени от авиацията на съюзниците в района на Синджар в северозападен Ирак, близо до границата със Сирия.