Запалителна бомба беше хвърлена тази нощ срещу джамия в шведския град Упсала, предадоха АФП и ТАСС. Това е третият подобен атентат в Швеция за осем дни.

Срещу джамията е била хвърлен коктейл „Молотов”, който обаче не е успял да подпали сградата. По стените са били изписани вулгарни расистки лозунги. В момента на нападението в сградата не е имало никого.

Полицията в Упсала, четвъртия по големина град в Швеция, е била уведомена от минувачи за хвърлената през нощта бомба, към 4:30 часа по Гринуич. Според полицията става въпрос за опит за палеж, вандализъм и подбудителство към омраза на расова основа.

Преди три дни беше извършен опит за палеж на джамия, разположена на приземния етаж на жилищна сграда в Есльов. На Коледа петима души бяха ранени при пожар в джамия на приземния етаж на сграда в Ескилстюна.

Премиерът Стефан Льовен осъди насилието. „Никога няма да толерираме подобни престъпления. Хората, които искат да изповядват религията си, трябва да имат право да го правят", заяви той. Според антирасисткото списание „Експо" през 2014 г. в Швеция са извършени над десет нападения срещу джамии.

На парламентарните избори през септември крайнодясната партия „Шведски демократи” излезе на трето място като подкрепа и за малко не успя да свали лявото правителство заради прекалено щедрата му според националистите имиграционна политика, припомня АФП.