Трети ден продължават руските въздушни нападения в Сирия. Според Москва те може да продължат 3 до 4 месеца, като ударите ще стават все по- интензивни.

В отговор на нападенията в Туитър беше публикувана снимка на горящия Червен площад със заплашителен текст "Смърт за Путин. Идваме скоро".

7 държави от антиислямистката коалиция поискаха от Кремъл да спре атаките срещу умерената опозиция и срещу цивилни граждани.

Москва опроверга обвиненията и ги нарече лъжа и пропаганда. Руското военно министерство обяви, че целите се уточняват със сирийските военни.

Ударите бяха обсъдени на среща на Владимир Путин и Франсоа Оланд в Париж, като информационните агенции обръщат внимание на хладните им физиономии, докато се ръкуват пред камерите.

По-късно тази вечер изявление по повод руската намеса в Сирия ще направи американският президент Барак Обама.

През последното денонощие руската авиация извърши 18 нападения по цели на противниците на режима на Башар ал Асад.

Снимка: bTV

За първи път беше атакувана цитаделата на Ислямска държава - град Рака.

Там е бил унищожен замаскиран команден пункт. Атакувана е и база за военно обучение на ислямистите.

Според руското военно министерство при ударите в Рака и околностите са убити 12 ислямисти. Удари бяха нанесени и по цели край Хама и Алепо.

Снимка: bTV

Тези райони са под контрола предимно на умерената опозиция и на Фронта Ан-Нусра, който е сирийското крило на Ал-Кайда. За да ги прочисти от опозицията, режимът може да прибегне до помощта на Иран.

Вчера се появиха съобщения от анонимни източници, че Техеран ще изпрати сухопътни части в подкрепа на ал Асад. Днес иранското правителство опроверга информациите, но напомни, че в Сирия има и винаги е имало ирански военни съветници.

Припомням е ви, че на страната на ал Асад се бият и бойци от шиитската групировка Хизбула. Световните агенции разпространиха драматични кадри от въздушни удари по къща в Дамаск, пълна с деца. Местни доброволци се опитват да изведат децата, когато пада поредна бомба.

Все още няма информация кой е виновникът за нападението, което идва на фона на острите критики срещу руските въздушни удари в страната.

Според сирийски наблюдатели, при първата мисия на руските изтребители са били убити 12 екстремисти от Ислямска държава.

Руските анализатори обаче твърдят, че целта на руската намеса е режимът в Дамаск да затегне контрола над петролните находища, съсредоточени в източните части на страната.

Руската авиация ще продължи операцията си, докато сирийската армия, която си сътрудничи с иракските военни, поемат контрола върху Източна Сирия.

Междувременно американските и руските военни проведоха първите консултации за Сирия чрез видеоконферентна връзка. Основната цел е да се избегнат конфликти и опасни ситуации при военните операции.