Броят на загиналите в самоубийствения атентат в Багдад достигна 165, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация на Вътрешното министерство на Ирак. Според източници на катарската телевизия „Ал-Джазира” жертвите са над 200.

Страната обяви тридневен траур след вчерашната атака, която рани други 225. Смята се, че това е най-кървавият единичен атентат на територията на Ирак от 2007 г. насам.

Сред жертвите има много жени и деца. Някои са изгорели живи в избухналите след атентата пожари.

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението, като посочи, че негова цел е било шиитското население. Смята се, че то е и отговор на правителствената офанзива в района на Фалуджа.

Експлозиите станаха около полунощ в централния район Карада, който е населен предимно с шиити. Мястото е било изключително оживено, тъй като в момента тече свещеният месец Рамазан, като до залез слънце се пази строг пост.  

Гражданите на Багдад обвиняват правителството, за това, че не е успяло да ги предпази. Те настояват за изрична забрана на появилите се през последните години фалшиви детектори за експлозиви, както и за по-строги проверки на автомобилите, влизащи в града.