Някои вестници определят изборната победа на Доналд Тръмп като трагедия и катастрофа, други - като победа на гнева и реванш на малките хора, но като цяло световният печат е единодушен, че тя е тържество на популизма и начало на едно непредвидимо президентско управление.

"Победа на гнева" гласи заглавие във френския в. "Монд", който вижда в идването на Тръмп на власт победа, която ще насърчи популистките движения и водачи в цял свят", а в обещанието му да върне величието на Америка - сигнал за "затваряне и изолационизъм".

"Тръмпокалипсис" обяви в. "Либерасион". Да не се заблуждаваме: първата световна сила вече е в ръцете на крайната десница. Половината американци гласуваха, при това в пълно съзнание, за президент, който е расист, лъжец, сексист, вулгарна и ненавистна личност. Тези избори са още едно предупреждение за онези, които смятат, че Марин льо Пен няма да дойде на власт във Франция през 2017 г., пише левият всекидневник.

Десният в. "Фигаро" вижда в американския гняв, довел Тръмп на власт, "първа братовчедка на европейските метежи". Тази нова реалност няма да се разсее като дим във вечерно небе след сражение - нито от едната страна на Атлантика, нито от другата, предупреждава вестникът.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" определя развоя на изборите като най-голямото възможно бедствие. "Невъобразимото стана реалност", посочва изданието.

Според британския в. "Гардиън" американският народ "се хвърли в пропастта". Следващият президент е тесногръд и непостоянен човек, сексуален хищник и закоравял лъжец, способен на всичко, твърди всекидневникът.

Таблоидът "Дейли мейл" приветства реванша на обикновените хора и определя случилото се като "унижение за Хилари, за социолозите, за бизнес елита и шоубизнеса".

Италианският в. "Стампа" не гледа толкова песимистично. В статия, озаглавена "Тръмп, ураган от гняв и недоволство", той отбелязва, че "победата на Тръмп потвърждава жизнеността на американската демокрация, способна непрестанно да се променя, въпреки лавината от несигурност, която тази победа предизвика поради непредвидимостта на победителя". Останалият свят ще трябва да осмисли това, което се случи тази нощ: разбунтувалият се народ чука на вратите ни, допълва вестникът.

Австралийски вестници предричат извънредна финансова несигурност и опасност Тръмп да дестабилизира най-голямата световна икономика.

Австралийският „Дейли телеграф“:

Големите американски вестници акцентират върху поражението на политическо-медийните елити. "Президентът Доналд Тръмп" - съчетание от три думи, което бе немислимо за десетки милиони американци, посочва "Ню Йорк таймс". Вестникът определя резултата от изборите като "унизителен удар за медиите, агенциите за социологически проучвания и демократичния елит".

В. "Вашингтон пост" вижда в развоя на изборите "победа на избирателите от западащите селски и промишлени райони, които смятат, че политическата върхушка ги е изоставила". Всекидневникът изразява надежда Тръмп да е по-добър президент, отколкото се очаква, и силните демократични институции да му попречат "да депортира милиони хора, да разтрогва търговски споразумения, да ограничи свободата на печата и да саботира световните усилия за борба с глобалното затопляне", както се закани по време на кампанията.

Вижте още няколко заглавни страници:

„Къщата на ужасите“:

„Помощ“:

„Казаха, че не може да се случи“:

Шок

„Бог да прости на Америка“: