Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще действат много силово в отговор на ракетното изпитание на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза на обща пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо, че "Северна Корея е голям, голям проблем, и ние ще действаме много силово".

Ракетният тест през уикенда бе изтълкуване като предизвикателство към Тръмп, който се зарече, че ще възприеме твърда линия към Пхенян, отбелязва АП.

Пентагонът осъди днес остро най-новото ракетно изпитание на Северна Корея и допълни, че ангажиментът на САЩ да защитят своята територия и съюзници като Япония и Южна Корея е непоклатим, предаде Ройтерс.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис каза пред репортери, че "незаконните оръжейни програми" на Северна Корея са очевидна и сериозна заплаха за националната сигурност.

"Способни сме да се защитим от севернокорейско нападение с балистична ракета и ще предприемем всички необходими мерки да предотвратим и ликвидираме такива заплахи за територията и гражданите ни, и тези на съюзниците ни", добави Дейвис.

"Със съюзниците си използваме единна система, която може да защити основната територия на САЩ, Аляска, Япония и Южна Корея", заяви той. САЩ и Япония имат в региона кораби с американската система за противоракетна отбрана "Иджис". Вашингтон иска да разположи в Южна Корея системата за противоракетна отбрана THAAD, но Сеул още не е определил мястото, където да бъде инсталирана тя, отбеляза Франс прес.

Северна Корея съобщи, че е изстреляла вчера пробно нов тип балистична ракета със среден до далечен обсег и заяви, че е постигнала напредък в програмата си за разработване на оръжия, която е в нарушение на няколко резолюции на ООН.

Ракетата е модернизирана версия и с по-голям обсег от тази, която Пхенян изстреля от подводница през август 2016 г., съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Японският премиер очаква САЩ да заемат по-твърда позиция срещу Северна Корея

Позицията на САЩ към Северна Корея (КНДР), която извърши вчера изпитание на балистична ракета, вероятно ще стане по-твърда от преди, заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс.

Абе направи изявлението пред японската телевизия Ен Ейч Кей след като се върна от Вашингтон, където се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп. Американският държавен глава заяви, че САЩ ще спазят ангажимента си към японската сигурност и след ракетното изпитание, състояло се в края на посещението на Абе, увери, че е "100 процента" зад гърба на Япония.

Японският премиер заяви, че при Тръмп се очакват промени в стратегията, възприета от правителството на предишния президент на САЩ Барак Обама, но не съобщи подробности. Абе обаче увери, че отношенията със Северна Корея са били важна тема в разговорите му с американския президент.

Премиерът добави, че се надява вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да посети Япония възможно най-скоро. Пенс и японският финансов министър Таро Асо ще ръководят икономическия диалог между двете страни. Абе добави, че диалогът ще засяга макроикономическата политика, различни проекти и търговските правила.