Тръмп извади САЩ от климатичното споразумение и потресе света
Не се очертава възможност то да бъде предоговорено в интерес на Вашингтон
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    15
Доналд Тръмп
Снимка: EPA

Остри критики по цял свят предизвика решението на американския президент Доналд Тръмп да извади страната от Парижкото споразумение за климата, съобщават световните агенции. С действието си държавният глава постави страната до Сирия и Никарагуа, които са единствените, неподписали историческия документ от 2015 г.

Той трябваше да ограничи покачването на средните температури, да намали емисиите на парникови газове и да осигури механизми за подпомагане на бедните страни, които не могат да си позволят „зелени” технологии и ВЕИ. Доналд Тръмп обаче обяви, че споразумението ощетява американските държава, фирми и работници.

Той обяви, че ще започне преговори за повторно присъединяване или създаване на ново, по-изгодно споразумение.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климатаДържавният глава заяви, че прави това, за да защити американските работни места

Бившият американски президент Барак Обама, който е един от архитектите на Парижкото споразумение, определи действията на приемника си като „отказ от бъдеще”. Лидерите на Франция, Германия и Италия в обща позиция обявиха, че няма да позволят предоговаряне със САЩ.

"Споразумението за климата е необратимо и ще бъде прилагано както от Франция, така и от всички други страни. Ние ще успеем, защото сме единни и споделяме еднаква отговорност – да направим планетата отново велика!", заяви американският президент Еманюел Макрон като използва предизборния лозунг на Тръмп - "Да направим Америка отново велика!"

Британският премиер Тереза Мей сподели разочарованието си от решението на Тръмп.

Подобна беше и реакцията на правителствата на Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Исландия, както и на правителствени представители на голям брой малки островни държави. Според компютърните симулации, именно това са страните, които най-сериозно биха усетили ефектите от глобалното затопляне, като е възможно цели тихоокеански държави да изчезнат заради покачване на морските нива.

Лидерите на Г-7 са разочаровани от разговорите със САЩ за климатичните проблеми„Имаме ситуация шестима, а заедно с ЕС и седмина, срещу един”, посочи германският канцлер Ангела Меркел

ООН определи оттеглянето на САЩ като „голямо разочарование”.

„Напускам своята позиция на президентски съветник. Климатичните промени са истински. Напускането на Парижкото споразумение не е добро за Америка или за света”, написа в „Туитър” технологичният предприемач Елън Мъск.

Губернаторите на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон обявиха, че няма да позволят страната да се отметне от поетия пред света ангажимент да ограничат емисиите на парникови газове, въпреки че решението на Тръмп. Трите щата представляват общо близо една пета от американското население и над една пета от брутния вътрешен продукт на Съединените щати.

Републиканците в Сената приветстваха решението на Тръмп. Нефтеният гигант „Ексън Мобайл” също застана зад Доналд Тръмп. Бившият изпълнителен директор на компанията Рекс Тилърсън понастоящем е държавен секретар.

  • 5
    15
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре