7 години, след като САЩ забрани симулираното давене като метод за извличане на информация по време на разпити, водещите кандидати за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп и Тед Круз заявиха на предизборен дебат, че биха се върнали към него, съобщават световните агенции.

„Аз ще върна симулираното давене и ще върна много по-лоши неща от симулираното давене”, заяви Тръмп.

Круз на свой ред заяви, че не смята този метод за мъчение и като президент би разрешил употребата му, но само в ограничени случаи. „Ако е необходимо, например, за да предпазим град от непосредствена терористична опасност, можете да бъдете спокойни, че аз, като върховен главнокомандващ, ще използвам каквито методи за разпит са нужни, за да бъде тази страна в безопасност”, каза той.

Симулираното давене, което най-общо представлява заливане на лицето на арестанта с вода, придоби голяма известност по време на войните в Ирак и Афганистан, когато стана ясно, че така са измъчвани предполагаеми терористи. Барак Обама забрани метода малко след идването си на власт, като това беше остро критикувано от републиканците, според които решението на Белия дом издава слабост.

По отношение на групировката „Ислямска държава”, Доналд Тръмп, Тед Круз и Марко Рубио бяха категорични – нужни са по-активни действия от страна на САЩ.

Фаворитът Доналд Тръмп заяви, че авиацията на САЩ и съюзниците трябва да нанася по-енергично ударите си срещу терористите. Милиардерът за сетен път отбеляза, че ИДИЛ трябва да бъде „отрязана от нефта и финансовите потоци“.

Основният му конкурент Тед Круз, който спечели предварителните избори в Айова, посочи, че в борбата срещу групировката са „необходими бомбардировки по площи“. Той отбеляза още, че сред победата над ИДИЛ Вашингтон „трябва веднага да се махне от Сирия и Ирак, а не да се занимава „със строителството на държави“.

Третият по полярност Марко Рубио смята, че победата на САЩ в Сирия е невъзможна без използването на „сухопътни сили, съставени от араби сунити“. Той също разкритикува президента Барак Обама заради нерешителността му при нанасянето на въздушни удари срещу ИДИЛ.

Рубио, който се представи изненадващо добре в Айова беше мощно атакуван по време на дебата заради своята младост. Според мнозина в лагера на републиканците, сенаторът за първи мандат от Флорида все още не е готов за Белия дом.