Силно повредени са черните кутии на пътническия самолет, който се разби вчера на летището на Ростов на Дон, отнемайки живота на 62 души, предаде РИА Новости. Според руския регулатор на въздушния транспорт, се очаква  разчитането на данните да отнеме около месец.

Щетите са по механиката на записващите устройства, като по отстраняването им ще работят и специалисти от ОАЕ и Франция. Първата им работа ще бъде да възстановят връзките вътре в самите черни кутии, така че до паметта да може да достигне захранване.

В разследването на трагедията ще участват и американски експерти от фирмата производител на самолета „Боинг”, както и представители на страните, дали жертви в катастрофата.

По-рано днес, авиационните власти разпространиха стенограма от разговорите между контролната кула и самолета.

Последните думи, които пилотът казва е, че ще опита да направи нов кръг над летището преди да опита да кацне.

Вместо това машината рухва.

Появиха се спекулации, че е възможна да има пилотска грешка и самолетът да е навлязъл в неуправляема спирала.

Едновременно с това върви и процедурата по разпознаване на останките на загиналите 62-ма души.

РИА Новости цитира представителя на „Росавиация” в Краснодарския регион Алексей Кудел, според когото не би трябвало да е проблем за самолет като „Боинг 737-800” да долети до отдалеченото на 300-400 км. запасно летище, вместо да кръжи над Ростов на Дон при лошо време.

Той изрази мнение, че екипажът може би е взел решение да не сменя летището от съображения за икономия – трансферът на пътниците, обслужването на машината и т.н. се плащат от авиокомпанията.

Изпълнителният директор на авиокомпанията FlyDubai Хайт ал-Хайт заяви на пресконференция, че машината е била в пълна техническа изправност.