Тони Николов: Избирането на льо Пен ще е краят на ЕС
Центрист я изпреварва в последните сондажи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 9
    3
Марин льо Пен
Снимка: БГНЕС

Изборът на Марин льо Пен за президент на Франция ще е краят на Европейския съюз, няма смисъл даже да чакаме изборите в Германия. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” журналистът Тони Николов.

Вчера във в.”Монд” беше публикувано писмо на френския посланик в Токио Тиери Дана, според когото позициите на льо Пен противоречат на принципите на цивилизования свят. Дипломатът обяви, че ще откаже да й служи, ако бъде избрана за президент. Позицията му беше подкрепена от негови колеги, включително посланикът във Вашингтон и бившият първи дипломат на Париж в София Ксавие Лапер дьо Кабан.

Тони Николов коментира, че бойкотът на дипломатите от кариерата е в отговор на изключително остро изказване на Марин льо Пен от края на миналия месец. Тогава тя размахала пръст на правосъдието и държавната администрация.

Френски дипломати готвят бойкот, ако Марин льо Пен стане президентВъншният министър на Франция предупреди дипломатите, че трябва да пазят политически неутралитет

„Тропа по масата на френското правосъдие. Френският президент е като американският президент, това е президентска република, казва, че, едва ли не, ще си разчиства сметките, ако вземе властта”, обясни журналистът.

Той посочи, че льо Пен използва популистка реторика, твърде позната и у нас – излизане от ЕС и еврозоната, връщане към франка, икономически протекционизъм. На този фон срещу нея се водят няколко дела за сметки в офшорни зони и фиктивна заетост в партията й. Има и финансова зависимост: „Льо Пен е теглила заеми за 40 млн. евро от руски банки, тя не ги е върнала”.

В последните дни в проучванията я догони центристът Емануел Макрон. Значително по-млад и с по-малък опит от лидерката на националистите, той получава подкрепа както от леви, така и от десни. „Френската политика е като българската – десницата е на три части”, отбеляза Николов и допълни, че десният кандидат Франсоа Фийон също има проблеми с правосъдието, а близостта му с Владимир Путин (не по-малка от тази на Марин льо Пен) не се харесва на електората.

  • 9
    3
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре