Япония се обърна с искане към САЩ да разяснят информацията, разпространена от сайта „Уикилийкс”, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е следила японския премиер, както и някои от най-големите корпорации в страната. Това съобщи главният секретар на кабинета Йошихиде Шуга на пресконференция в понеделник.

„Ако това наистина се е случило, то това е много тъжно, нали сме съюзници", коментира подозренията Шуга.

На въпрос дали японското правителство обмисля вариант да засили мерките против проследяването на секретна информация. Шуга коментира: „Ние предприемаме надеждни мерки при работата със секретни документи и мисля, че няма изтичане на такава информация”.

Според информацията, която беше разпространена от „Уикилийкс” на 31 юли, американското разузнаване е шпионирало японски политици и компании, включително „Мицубиши”. Списъкът с „мишените” за подслушване включва 35 цели.

„Списъкът показва, че извършеното от Агенцията за национална сигурност (АНС) шпиониране на японски конгломерати, държавни служители, министри и висши съветници се е извършвало още от септември 2006 до септември 2007 година при първото правителството на (сегашния) премиер Шиндзо Абе", гласи съобщението на „Уикилийкс”.