Австралийски тийнейджър бе арестуван и обвинен по подозрения в подготвянето на терористичен атентат, съобщи министър-председателят Тони Абът, цитиран от световните агенции.

"В Сидни и Мелбърн имаше няколко полицейски акции през последните 24 часа и най-малко един е задържан. Имаме доказателства, че е бил готвен бомбен атентат, чиято подготовка е достигнала много напреднала фаза", каза Абът пред журналисти.

Полицията е претърсила къщи в северната част на града и е детонирала три самоделни взривни устройства. Според местни медии полицаите са били изпратени да предотвратят заговор за взривяването на три бомби в Мелбърн, планирано за неделя.

„Нека ви кажа следното, нещо щеше да се случи. В резултат на действията на полицията на щата Виктория и федералната полиция няколко жители на Виктория ще останат живи, благодарение на това. Ако не се бяхме намесили, имаше истинска заплаха от предприетите действия“, каза заместник-началникът на федералната полиция Майк Фелън на пресконференция в Мелбърн.

Разследването по случая е започнало преди девет дни след подаден сигнал по телефона, допълни Фелън от федералната полиция.