Централните и южни райони на Австралия бяха обхванати от силни дъждове само дни, след като горски пожари изпепелиха десетки домове, предаде ДПА.

Един човек се удавил в град Алис Спрингс, след като обикновено пресъхналата река Тод се превърнала в буен поток. Двадесет и четири годишният мъж се бил пуснал с надуваем пояс по бързото течение на водите ѝ, но загубил контрол.

Според местна медия синоптиците очакват силните дъждове да продължат няколко дни и може да достигнат рекордни стойности за Централна Австралия. Много отдалечени общини са отцепени от света заради покачващите се нива на придошлите води.

Силният дъжд се очаква да продължи до понеделник. Силни валежи са обхванали някои райони край Аделаида, където горски пожари изпепелиха 27 жилища в края на миналата седмица.

Според синоптиците тежките метеорологични условия се дължат на тропическа депресия над Северна Австралия, която се придвижва към вътрешността на страната, обхващайки централните и южните ѝ части и донасяйки със себе си най-силните дъждове от 40 години.

В четвъртък вечерта над Североизточна Австралия за денонощие се изсипаха валежни количества от над 400 мм, а вчера - от над 100 мм над засегнатите от горските пожари райони на Южна Австралия.

Части от щата Виктория, където също имаше големи горски пожари в края на миналата седмица, сега са изправени пред наводнения, тъй като обширният атмосферен фронт се придвижва на изток.

В северната част на щата Куинсланд бяха предупредени от синоптиците, че в идните дни крайбрежието може да бъде връхлетяно от първия циклон за сезона, допълва ДПА.