Трима загинаха след тежка влакова катастрофа в Северна Италия. Други 10 души са в тежко състояние.

Два вагона от влака дерайлираха на 40 км от Милано.

Снимка: Reuters

Общият брой на всички пострадали е над 100 души. Пожарникари провеждат спасителна операция за освобождаване на затиснати в машината пътници.

На местопроизшествието работят спасителни екипи. Те претърсват вагоните и вадят пътниците, затиснати от отломки и ламарини. 

Снимка: Reuters

Според очевидци, цитирани в италиански медии, преди инцидента влакът е започнал силно да вибрира, после рязко е била ударена спирачка и композицията е дерайлирала.

Миланската прокуратура е започнала разследване на случая и според медиите вече разпитва машиниста. 

Всички пострадали са пътници от влака. С него са пътували главно студенти и хора, запътили се към работните си места в икономическата столица на Италия.

Според източници на медиите влаковата композиция от 6 или 8 вагона е собственост на регионалната компания "Тренорд", в която равни дялове имат държавната групировка "Трениталия" и "Феровие норд Милано". 

Снимка: Reuters

Час след трагедията "Тренорд" обяви, че спира движението поради "технически проблем с един от влаковете" и предизвика оживени критики в социалните мрежи.

Това е най-тежкият инцидент в страната след жп катастрофата през юли 2016 г. в южната област Пулия, взела 23 жертви, посочва АФП.