Испанските власти подозират цяла терористична клетка от поне осем души зад атаката на „Ла Рамбла” и още два свързани инцидента.

При атентата в Барселона загинаха 13 души, а ранените са над 100. Шофьорът на буса успя да избяга. Починала е и жена, получила наранявания при втората атака в град Камбрилс. Така общо жертвите от нападенията стават 14.

Специалните пратеници на bTV репортерът Петър Нанев и операторът Добромир Иванов вече се намират в Барселона. 

Районът на „Ла Рамбла” остава блокиран. Въпреки това на оживената пешеходна улица днес има много местни и туристи. На места хората оставяха цветя и палеха свещ за загиналите.

Снимка: Reuters

На летището в Барселона властите са направили горещи точки, които да посрещат близките на пострадалите и загиналите, които се очаква да пристигнат днес.

При втората атака на крайбрежната улица на град Камбрилс южно от Барселона са ранени 7 души, трима от които полицаи. Предполагаемите атентатори бяха ликвидирани на място. Първоначално бе съобщено, че те са носили колани с експлозиви, но при проверка на сапьора те се оказали фалшиви.

Според каталунските власти има връзка между двете атаки, както и с друг инцидент от вчера през деня – експлозия в къща в Алканар, при която загина един човек.

Властите имат данни, че атентаторите са подготвяли и други атаки с газови бутилки.

Шофьорът на вана от атаката в Барселона все още се издирва. Двамата задържани снощи се оказа, че не са били в микробуса. Тази сутрин бе задържан и трети заподозрян в град Рипол.

Днес в 12 ч. местно време на площад „Каталуня” в Барселона ще се проведе марш, в който ще участва испанският министър-председател Мариано Рахой, както и лидерите на всички парламентарно представени партии в страната.