Оперативна информация за готвен терористичен удар срещу израелски пътнически самолет вдигна на крак израелските сили за сигурност.

Източници от израелското разузнаване посочват, че в подготовката на подобни атаки участват членове на Бригадите „Ал Кудс”, подразделение за специални операции под командването на иранската революционна гвардия.

Според други съобщения в израелските медии в заговорите са се включили и активисти на радикалната ливанска шиитска групировка „Хизбулла”. Израелски официални представители смятат, че организацията, която е свързана с режима в Ислямската република, има пръст и в атентата на летище „Сарафово” в Бургас, при който бяха убити петима израелски туристи.

Според израелските служби предполагаемите терористични удари са в подготвителен етап – в момента терористите събирали информация за потенциални цели. Във връзка с новата терористична заплаха обаче беше повишена охраната на ключови обекти от държавно и военно значение и официални лица.

В петък пък Иран бе предупреден за атака, подготвяна от Израел. Американски журналист се позова на секретни документи, според които Ерусалим планирал на нападне Техеран по кибер път в комбинация с конвенционално оръжие.

Междувременно Шаул Мофаз, бивш заместник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, заяви, че превантивен удар срещу Иран заради ядрената му програма може да въвлече Израел в разрушителна война.

Мофаз, който е сред лидерите на опозицията в Кнесета и напусна правителството на Нетаняху миналия месец, каза в телевизионно интервю, че според него Израел планира прибързан и безотговорен ход. Бившият генерал и министър на отбраната е на мнение, че Тел Авив не може да предизвика стратегическа промяна в иранската ядрена програма, а само да я забави с около година.