Въоръжен мъж, който твърди за себе си че е член на международната терористична мрежа "Ал Кайда", е взел за заложници четирима души в банка в южния френски град Тулуза.

Един от заложниците е директорът на банката.

Снимка: Google Street View

Мъжът е произвел най-малко един изстрел, след което е заявил, че иска да разговаря с елитното подразделение на френската полиция RAID, които през март ликвидираха "стрелеца от Тулуза" Мохамед Мера.

Районът около банката е отцепен от полицаи, съобщава кореспондент на френското регионално издание Ouest-France.

Инцидентът е възникнал около 12.00 часа българско време.

Кореспондент на Би Би Си съобщава, че банковият клон е разположен на около 100-ина метра от апартамента на Мохамед Мера.

Полицаите на място се опитват да установят подробности около самоличността на мъжа.

Около 13.50 часа беше съобщено, че служители на специализираните подразделения на френската полиция от Бордо и Марсилия са се насочили към Тулуза.

Споменът за Мохамед Мера още кара Тулуза да трепери

По-рано представител на полицейски синдикат потвърди пред телевизия France24 информацията за взетите заложници, като отправи призив да не се правят спекулации дали наистина мъжът в банката е свързан с "Ал Кайда".

Очевидец, с който телевизията се свърза по телефона съобщи, че на жителите от района на банката е забранено да излизат от къщите си. На родителите, които имат деца в близкото училище, са били изпратени текстови съобщения да ги приберат.

Районът е отцепен от цивилни и тежко въоръжени полицаи.

Пред електронното издание Ouest-France прокурорът на Тулуза Мишел Вале е заявил, че полицаите се опитват да установят директен контакт с похитителя.

Според очевидците неизвестният мъж е влязъл в банката с намерение да изтегли пари, след като е получил отказ, той е извадил оръжие и е стрелял във въздуха.

Местен журналист също потвърди информацията, като подчерта, че подходът на въоръженият мъж да поиска присъствието на специалните полицаи е тревожно.

На 22 март тази година, френските спецполицаи ликвидираха Мохамед Мера, който се беше барикадирал в апартамента си, след 32-часова обсада и ожесточена престрелка.

"Стрелецът от Тулуза", както стана печално известен Мера, беше отговорен за серия нападения над военни и цивилни в района на Тулуза и съседния град Монтобан, при които загинаха седем души, от които три деца.

 

Очаквайте подробности ...