Терористът Мехди Немуш, извършил първия атентат на "Ислямска държава" в Европа - в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г. - обвинява белгийските власти в нечовешки условия на задържане. Това съобщи БТА, цитирайки местни медии. 

Предстои днес Немуш за първи път от две години да бъде изслушан от съда. Той е задържан при най-строг режим в затвора в Брюж.

Защитата му твърди, че Немуш е оглушал и ослепял, както и че му се отказва достъп до лекар. По техните думи това ще бъде основание обвиняемият да откаже да участва в процесите срещу него в Белгия и във Франция.

Ако действително го направи, властите може да не научат кой го е придружавал в дните покрай атентата в Брюксел. Немуш бе заснет от охранителни камери да се движи из белгийската столица, придружен от мъж, чиято самоличност още не е известна и той е на свобода. 

Немуш е френски гражданин и бе задържан по случайност в Марсилия при митническа проверка за наркотици в автобус, идващ от Амстердам дни след атентата в Брюксел, отнел живота на четирима души, сред които двама агенти на Мосад.

Твърди се, че той е заплашвал в затвора Салех Абдесалам - единствения оцелял терорист от атентатите от есента на 2015 г. в Париж - да не говори пред следствието. Абдесалам, също френски гражданин и жител на Брюксел, бе първоначално в затвора в Брюж, а днес се намира в затвор край Париж. Наскоро бе съобщено, че условията на неговото задържане ще бъдат подобрени, за да бъде в "достатъчно" физическо и психическо състояние да участва в предстоящия процес срещу него.