Стрелба и заложническа криза във Франция. Властите определиха атаката като терористичен акт. Нападателят е 26-годишният франзуцин от марокански произход Редуан Лакдим и е известен на полицията за дребни престъпления.

Потвърдена е смъртта на трима души при няколко отделни инцидента.

След три часа полицейска обсада, нападението приключи с щурм и ликвидиране на терориста.

Атаката започва в Каркасон на 15 минути от градчето Треб. Тази сутрин 26-годишният французин от марокански произход стреля по шофьор на лека кола в града като го ранява тежко и убива спътника му.

След това стреля по четирима патрулиращи полицаи от специалните части и ранява тежко един от тях в рамото.

Снимка: Reuters

Нападателят потегля към съседния град Треб и влиза в супермаркета с викове „Аллах е велик, ще ви избия всички”.

На място са застреляни още един човек и взима друг за заложник. Повечето посетители и служители успяват да избягат.

Един от охраняващите полицаи, ранен при нападението, доброволно се разменя със заложника. Като влиза при терориста, оставя мобилния си телефон включен, за да може колегите му да следят ситуацията.

По-късно е убит от похитителя.

Снимка: Reuters

При последвалия щурм на спецчастите нападателят е застрелян.

Според полицията мъжът не е бил радикализиран. Нападателят е бил в затвора допреди година и половина за кражби и притежание на наркотици. Според вътрешния министър той е действал сам, независимо че „Ислямска държава” пое отговорност за нападението.

Това е поредната криза със заложници срещу Франция от ИД.

Снимка: Reuters

На 9 януари 2015 г., два дни след касапницата в редакцията на „Шарли Ебдо”, съучастникът на атентаторите Ахмеди Колибали взе заложници в кашерен магазин в Париж. Четирима души бяха убити.

На 13 ноември 2015 г., отново в Париф в зала „Батаклан” джихадистите взеха над 200 души за заложници и убиха 89 от тях.

Единственият оцелял терорист от атентатите в Париж е Салах Абдеслам, чието освобождаване поиска мароканецът днес. Ролята му в атаките все още не е ясно установена и той все още няма присъда.

Терорът с днешна дата във Франция изненада европейските лидери на заседанието им в Брюксел. Те наблюдаваха в реално време антитерористичната операция в Южна Франция.