Британският премиер Тереза Мей официално ще даде старт на процедурата за излизане на страната от Европейския съюз. Тя ще информира с писмо останалите 27 страни членки, което ще сложи началото на двугодишен процес на договаряне на отношенията между кралството и блока.

Очаква се преговорите да започнат в средата на май. Лондон заяви, че иска "ранно споразумение", което да гарантира правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на британците, живеещи в страните от Общността.

Други теми, по които ще се преговаря, са трансграничната сигурност, търговските отношения, съдбата на европейските институции, чиято централа е на острова, както и финансовите задължения на Лондон към Евросъюза, които според някои изчисления възлизат на 50 милиарда евро.

Същевременно британският финансов министър Филип Хамънд изрази увереност, че страната му ще договори митническо споразумение с ЕС, което ще позволи преминаването на границите с възможно най-малко проблеми след брекзит, предаде Ройтерс.

Не е в интересите на никого в Европа да има опашки от камиони, допълни Хамънд.

Британският парламент забави с няколко седмици началото на процедурата, но Мей беше категорична, че ще я задвижи.

На фона на задаващия се брекзит, Шотландия обяви, че отново ще проведе референдум за отделянето си от Обединеното кралство.