Великобритания не може да остане в единния европейски пазар, защото това ще означава „да не напусне ЕС изобщо“, заяви британският премиер Тереза Мей при представянето на стратегията си за брекзит.

В едночасова реч тя обяви план от 12 точки за напускане на съюза.

Основната ѝ теза е, че правителството иска ново равноправно партньорство между независима, глобалноориентирана Великобритания и европейските й приятели и съюзници.

Лондон няма да иска членство в единния пазар, но ще се стреми към „възможно най-големия достъп“ до него, каза Мей.

Споразумението за брекзит ще позволи най-свободната възможна търговия на стоки и услуги между Великобритания и страните членки на ЕС.

„То ще даде на британските компании най-голямата възможна свобода да търгуват и оперират на европейските пазари и ще позволи на европейския бизнес да прави същото на Острова. Но искам да съм ясна – това, което предлагам, не може да означава членство в единния пазар“, заяви Мей.

Тя призова за „ново и равнопоставено партньорство“ с ЕС, „не частично, асоциирано членство или каквото и да е, което ни поставя наполовина във, наполовина извън Съюза“.

По думите ѝ страната няма и да допринася за бюджета на ЕС.

Гражданите на Съюза ще бъдат добре дошли на Острова, увери тя, но и каза, че Лондон ще поеме контрола върху броя на хората, идващи в страната от ЕС.

Великобритания гласува за по-светло бъдеще и ще стане „по-силна, справедлива и единна“ след брекзит.

Мей увери останалите членки на ЕС, че Лондон ще продължи да бъде сигурен партньор, съюзник и близък приятел. „Искаме да купуваме стоките ви, да продаваме нашите, да търгуваме с вас колкото се може по-свободно и да работим един с друг, за да сме по-сигурни и проспериращи“.

Крайното споразумение между Великобритания и Брюксел ще бъде гласувано в британския парламент.

Първият министър на Шотландия се разграничи от твърдия курс на британското правителство.

„Изборът, който сега имаме, е дали да поемем по път, за който не сме гласували, защото не е в наш интерес, или да вземем бъдещето си в свои ръце? И това е избор, който Шотландия има право да вземе”, заяви Никола Стърджън, първи министър на Шотландия.

В отговор на речта британската лира рязко поскъпна с 3 процента - най-високият дневен ръст за последните 3 десетилетия. Борсовите индекси обаче останаха безразлични и основните фондови борси затвориха в рамките на нормалните колебания.

Вижте още във видеото: