В сряда вечерта Великобритания ще има нов министър-председател. Това обяви премиерът в оставка Дейвид Камерън, след като Тереза Мей остана без конкуренция за поста му, съобщи Би Би Си.

По-рано днес Андреа Ледсъм обяви, че напуска надпреварата.

Часове след премиерското изявление тя бе назначена официално за лидер на Консервативната партия.

„Получих потвърждение от съвета на партията и мога да обявя, че госпожа Мей беше избрана за нов лидер на Консервативната партия и това решение влиза в сила незабавно“, посочи Греъм Брейди, лидер на комитета на депутатите консерватори, които не влизат в състава на правителството и който отговаря за процедурите по вътрешнопартийните избори.

Камерън изрази задоволството си от факта, че Мей има „преобладаващата подкрепа” на депутатите от Консервативната партия. Той ще участва в парламентарния контрол в Камарата на общините в сряда, след което ще отиде в Бъкингамския дворец, за да връчи официално оставката си.

Кралицата има формалната роля да назначи за премиер лидера на управляващата партия.

Мей ще трябва да се справи с нелеката задача да управлява Великобритания след шокиралия и самите гласоподаватели на Острова резултат от референдума за напускане на ЕС. Допитването показа, че Обединеното кралство трябва да се отдели от общността.

Най-активните политици в лагера "за" брекзит, Борис Джонсън и Найджъл Фараж, се скриха от светлината на прожекторите. Единият обяви, че не иска да става премиер, а другият даже напусна своята националистическа партия.

Ще се бори за най-добрата сделка

Тереза Мей заяви, че иска да постигне най-доброто възможно споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. В своето изказване пред сградата на парламента тя заяви, че нейната кампания е базирана на основи, включващи необходимостта „да се договори най-доброто споразумение за Великобритания при напускането на ЕС и да изковем нова роля за себе си в света“.

Мей също така повтори позицията си, че ще уважи решението от референдума на 23 юни, на който британците решиха да напуснат ЕС: „Брекзит“ значи „Брекзит“ и ние ще се опитаме да направим нещо успешно от това“.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа