Британският премиер Тереза Мей призова президента на САЩ Доналд Тръмп да излезе с предложения за постигане на мир в Близкия изток, след като той призна Ерусалим за израелска столица, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен в телефонен разговор между двамата лидери.

"Те обсъдиха различните позиции, които имат относно признаването на Ерусалим за израелска столица и се съгласиха, че е важно САЩ да обявят нови предложения за мир и международната общност да подкрепи тези усилия", заяви говорител на Тереза Мей.

"Премиерът информира президента на САЩ за наскорошния прогрес по преговорите за Брекзит, президентът изтъкна напредъка, който той е постигнал по икономическата си програма", допълни говорителят на Мей.

"Двата постигнаха съгласие за важността от сключване бързо двустранно търговско споразумение след брекзит", отбеляза говорителят.

Това бе първи разговор между двамата след скандала с Тръмп, който разпространи в Туитър непроверени видеозаписи от крайнодясна група, нарекла се "Великобритания на първо място", твърдяща, че в тях се илюстрира насилие, извършено от мюсюлмански имигранти в Европа.

Говорител на Мей тогава каза, че той е сгрешил като е сподели тези видеозаписи, което пък предизвика остър отговор от Тръмп по адрес на Мей.