Тереза Мей е новият премиер на Великобритания.

Тази вечер Дейвид Камерън официално подаде оставката си пред кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, а тя я прие.

Последва среща на монарха с Мей, на която последната беше натоварена официално със задачата да състави новото британско правителство.

Очаква се новият кабинет да бъде представен съвсем скоро.

Снимка: Reuters

В изявление, последвало срещата с кралицата, Мей каза, че възнамерява да води Великобритания в същия дух като Камерън, а Кралството ще играе нова роля – смела и позитивна, извън ЕС.

„След референдума (на 23 юни, на който британците гласуваха за излизане на страната от ЕС) ние сме изправени пред период на голяма национална промяна“, отбеляза Мей преди да влезе за първи път като премиер в резиденцията на британските министър-председатели на „Даунинг стрийт“ 10.

„Зная, че защото сме Великобритания (на англ. ез. буквално „Велика Британия“, бел. ред.), ще бъдем на висотата на предизвикателството. Когато напуснем Европейския съюз, ще си извоюваме нова – смела и позитивна, роля в света и ще направим Великобритания страна, която работи не за малцината привилегировани, а за всеки от нас“, обеща Мей.

Тя подчерта, че новото британско правителство ще се води от нуждите на обикновените британци.

Ще се борим с „изгарящата несправедливост“ и ще построим една нова Великобритания, обяви Мей.

Тя освен това обеща да запази единството на страната.

59-годишната консерваторка беше министър на вътрешните работи в досегашния кабинет.

Дейвид Камерън подаде оставка след свикания от него референдум. Последваха избори за негов наследник начело на управляващата Консервативна партия и правителството. Мей бързо остана единственият кандидат, след като останалите претенденти отпаднаха или се оттеглиха от надпреварата.

Камерън и Мей бяха за оставане на Великобритания в съюза. Те обаче дадоха да се разбере, че ще изпълнят волята на британските избиратели страната да напусне ЕС.