Предполагаемият нападател, който извърши атаката край британския парламент в Лондон вчера, е роден във Великобритания и вече е бил разследван от МИ-5 „преди няколко години“ по подозрения в екстремизъм, съобщи премиерът Тереза Мей.

Той обаче е бил „периферен“ и към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“.

По думите ѝ мъжът е действал сам.

Няма причини да се смята, че предстои друга атака, добави Мей.

Тя каза още, че нивото на заплаха в Кралството няма да бъде повишено.

По-рано днес беше съобщено, че полицията е задържала осем души при операции на шест адреса. Стотици детективи са работили цяла нощ и са извършили обиски на адресите. Разпитите в Бирмингам, Лондон и на други места в страната продължават. Позовавайки се на очевидец, ПА съобщава, че в Бирмингам са били задържани трима души. По непотвърдена информация автомобилът, използван за атаката, е бил нает именно там.

Около 14:40 ч. местно време (16:40 ч. наше време) вчера нападател премина с джип хюндай с висока скорост по Уестминстърския мост, блъскайки пешеходци по тротоара, след което се вряза в оградата на парламента, излезе от автомобила и при опит да нахлуе в сградата, намушка с нож смъртоносно невъоръжен полицай. Нападателят беше ликвидиран от въоръжени служители на реда. При атаката загинаха и цивилни.

Първоначалните данни бяха за трима загинали – двама цивилни и един полицай, след което информацията беше коригирана на четири жертви – трима цивилни и полицай. В съобщението си за арестите обаче командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули говори за двама загинали цивилни, отбелязва Би Би Си. По последни данни броят на ранените е най-малко 40. Седем от тях са в критично състояние.