Британският премиер Тереза Мей е разпоредила на всички министри от кабинета си да ѝ представят план за напускане на ЕС.

Това става на фона на опасенията, че някои държавни служители ще се опитат да пречат на брекзита, пише „Сънди телеграф“.

Мей настоява всеки от нейните подчинени да изготви план за действия за това как неговото ведомство ще осъществи раздялата с европейските институции.

Въпросът ще бъде обсаден на заседание на правителството следващата седмица в лятната резиденция на премиера „Чекърс“.

Повече от три четвърти от настоящите министри се обявяваха за оставането на Обединеното кралство в ЕС, но сега Мей иска от тях да посочат какви се условията за осъществяване на брекзита в сферата на техните отговорности.

„Сънди телеграф“ цитира високопоставени правителствени източници, които в частни разговори се оплакали, че мнозина проевропейски настроени държавни служители се опитват да пречат на работата на министрите.

Един от източниците казал, че чиновниците „се цупят“, когато трябва да помагат за излизането на Великобритания от ЕС и че „много от тези хора са институционално обвързани със статуквото“.

В частност става дума за служители на финансовото и на външното министерство, които  спъвали работата на новото министерство на излизането на Великобритания от ЕС, пише вестникът.