Кандидатпрезидентската кампания в Съединените щати придоби интересен развой, след като кандидатът на републиканците Тед Круз се отказа в ползва на Доналд Тръмп, съобщават световните агенции.

Круз обяви, че приключва с надпреварата след като претърпя поражение на предварителните избори в щата Индиана, оставяйки милиардера Доналд Тръмп да бъде най-вероятният кандидат за президент на САЩ от партията.

„Дадохме всичко, което имахме, но избирателите избраха друг път", заяви той.

Победата в Индиана не гарантира президентска номинация за Доналд Тръмп, но след като Тед Круз се отказа от битката между милиардера и Белия дом стои единствено губернаторът на Охайо Джон Кейсик, който има 1 победа от 41 щата.

Световните медии реагират остро на действията на Тед Круз, като много от тях излезнаха със заглавия „Кошмарът на САЩ се сбъдна, Тръмп все по-близо до Белия дом”.

Политически анализатори признават, че Доналд Тръмп е бил силно подценен от своите опоненти. Републиканската партия има известни резерви относно милиардера заради крайните му сексистки изказвания, както и отношението му към мигранти от Мексико.

Делегатите се притесняват и от политиката на своя кандидат, която предвижда затягане на националната сигурност, ограничаване на потока от мигранти през границата на САЩ с Мексико и забрана за мюсюлманите да влизат на територията на държавата.

В същото време сенатор Бърни Сандърс спечели битката за Индиана при демократите, изпреварвайки Хилари Клинтън с 53 на 47%. Той обаче има много малки шансове да навакса преднината на бившата първа дама.